De energie fladderaar

Voelt het voor jou soms ook…

Alsof je een enorme bal aan energie hebt in je buik? Alsof het zich daar allemaal ophoopt en geen kant op kan? Dit ervaar ik vaak als ik niet geaard ben en snel overprikkeld raak. Ik stuiterde als een stuiterbal alle kanten op, werd vaak bestempeld als ‘druktemaker’ of ‘chaotisch’ en werd ‘Suus de fladderaar’ genoemd.
Vroeger had ik hier veel vaker last tijdens mijn stageperiode, maar het blijft nu nog steeds een uitdaging om bij mezelf te blijven. Hoe creëer ik een goede balans tussen mijn eigen energie en energie gebruiken in de omgang met mensen op mijn werk?

Ik werk nu zo’n 3 jaar in de gehandicaptenzorg en als hooggevoelig persoon heb ik veel te verduren gehad met betrekking tot energieën van andere mensen, grenzen bewaken en bij mijn eigen waarheid blijven. Waarom is dit toch zo moeilijk? De oorzaak van mijn slechte gronding komt voort uit mijn kindertijd waarbij ik weinig tot geen liefde en veiligheid heb ervaren van mijn ouders. Elke keer als ik een emotionele connectie probeerde te maken, werd dit niet beantwoord en ben ik mij dus gaan ‘beschermen’ in de vorm van het afsluiten van mijn gevoelens en emoties.

Als kind

Als kind heb ik altijd het gevoel gehad andere mensen te willen helpen, ik voelde mij een redder waarbij iedereen kon aankloppen als er problemen waren. Een hele mooie eigenschap, maar dit kan je duur komen te staan als je niet in contact staat met jezelf. Zo werd mij tijdens mijn opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg verteld dat je pas goed kan zorgen voor andere mensen, als je eerst goed voor jezelf zorgt. Confronterend wel, vooral omdat ik destijds door een moeilijke periode ging en ik altijd gewend was om er voor anderen te zijn en mij aan te passen. Herkenbaar?

Eerste stage

Tijdens mijn eerste stage in de gehandicaptenzorg kwam ik mezelf heel erg tegen. Ik was onzeker, ik voelde van alles van iedereen en kon geen onderscheid maken tussen de energie van mezelf en die van andere mensen. Ik heb me meerdere malen de vraag gesteld, is dit wel wat ik echt wil? Is dit werk niet veel te intensief? Je kan niet eens goed voor jezelf opkomen en zorgen, hoe wil je dan voor andere mensen gaan zorgen? Ik gaf mezelf destijds vaak op m’n kop, werd boos op mezelf en hierdoor ging ik mij wederom afsluiten van mijn gevoel. En daar kwam weer dat zware gevoel in mijn buik.

Zware gevoel in mijn buik

Dit zware gevoel in mijn buik voelde alsof ik een bal aan energie had die geen kant op kon. Alsof de energie in mijn lijf zich op één hoop had opgeslagen en geen uitweg had en maar ronddraaide als een wervelwind. Ik had geen idee wat het was, waardoor het kwam en hoe ik het überhaupt kon oplossen. Nu ik bewuster ben van mijn gevoeligheid, kan ik dit gevoel sneller opmerken en weet ik wat ik ermee kan doen, dit betekent overigens niet dat ik er altijd in slaag.
Dit gevoel vertelt je dat je niet geaard bent en min of meer aan het zweven bent. Je staat niet in contact met je gevoel omdat je dit afsluit (bewust of onbewust) en daardoor stroomt de energie niet goed in je lichaam. Persoonlijk ben ik snel geneigd om negatieve gevoelens uit te sluiten en wil ik dit het liefst zo snel mogelijk weg hebben. Hoe harder je ertegen verzet, des te hardnekkiger het gevoel wordt. Maar hoe kan je er dan voor zorgen dat dit gevoel/emotie oplost?

Wat voel ik

Wat ik vaak probeer te doen op zo’n moment is er met aandacht naar te gaan kijken en er een liefdevolle blik op te werpen. Wat voel ik precies? Waar voel ik dit? Welke emoties komen er naar boven? Het lukt me lang niet altijd omdat ik me een hele tijd heb afgesloten voor mijn gevoel. Met kleine stapjes kom je al een heel eind. Niet alles hoeft in één keer perfect te gaan, want niemand is perfect. En zoals het spreekwoord zegt: “Na regen, komt zonneschijn”. Hoe moeilijk dit soms ook te geloven is als je middenin een emotie zit van boosheid of verdriet, er is altijd licht aan het eind van de tunnel.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp Lady's Linked