Psychisch geweld en hulpverlening

Als je uit het psychisch geweld bent gestapt begint het pas.

Je hebt een enorme grote stap gezet want je bent vertrokken tegen al je angst en twijfels in. Maar je hebt het gedaan!
Maar wat nu? Hoe ga je alles regelen en hoe herstel je zo snel mogelijk?

Van financiën tot de omgangsregeling

Meestal begint het moeilijkste gedeelte nu pas, je bent eruit maar helemaal met kinderen komt de hulpverlening nu pas echt op gang. Er moeten allerlei zaken geregeld worden op zowel financieel vlak als wel de omgangsregeling vanwege de kinderen. Je bent nog niet herstelt maar toch wordt je direct geconfronteerd met het contact met je ex. Het trauma is vers en dus ligt contact heel gevoelig. Jarenlang heb je je voor van alles en nog wat verdedigt en nu moet je bijna direct weer in gesprek waarin eigenlijk hetzelfde wordt verwacht.

Het trauma en verdedigingsmechanisme

Je bent klaar met vechten en wilt rust, reken er maar niet op dat daar veel rekening mee wordt gehouden, sterker nog, vaak zit je binnen de kortste keren weer in 1 ruimte met je ex. Je hart slaat op hol en de aantijgingen vliegen over tafel. Je wilt niet meer reageren maar kan dit door het trauma bijna niet voorkomen. Je verdediging gaat aan voordat je het door hebt.

De hulpverlening maakt het er niet makkelijker op omdat het patroon zo moeilijk te herkennen is en ze zich neutraal moeten opstellen. De insteek is, de waarheid ligt ergens in het midden. Uiteraard weet jij inmiddels wel beter en hoor je nu overal de leugens in. De grootste uitdaging is: Niet in de verdediging. En dat is nu net het patroon wat je al die jaren hebt gehad vanuit onmacht. Daardoor schiet je gemakkelijk door naar het laten zien van het patroon en komen automatisch alle emoties omhoog. Daardoor wordt jij nu neergezet als de ‘pittige’ ex- partner en soms zelfs als labiel als je even uit je slof schiet.

Niemand ziet jouw trauma… alleen de ‘slechte’ communicatie welke niet aan jou te wijten is. En helaas, de gouden regels is: De communicatie moet verbeterd worden.

En weer wordt jij niet gezien met het trauma dat je opgelopen hebt.

De oplossing voor dit probleem

Ga niemand overtuigen van het patroon wat jij nu wel ziet omdat dat gewoonweg niet zal helpen. Ga zeker niet labelen en benoem alleen de gedragingen. Als je het patroon niet kent duurt het lang voordat je het ziet en onderkent. Dit kan jij niet even veranderen helaas. Dus kies voor jezelf en gebruik bijvoorbeeld de ‘kleurloze steen methode‘ om je zo min mogelijk te laten raken op je trauma. Zet daarbij ook ‘Als communiceren niet lukt‘ in zodat je uit het verhaal blijft. Zit je in mediation, ouderschapsbemiddeling, 4 gesprek of een andere vorm van gesprekken? Gebruik de zojuist genoemde methode en verwacht verder niets van het traject.

Uiteraard is het belangrijk dat je hulp van een ervaringsdeskundige therapeut zoekt voor je trauma. Een ervaringsdeskundige weet exact waar je het over hebt en zal je daardoor goed kunnen helpen en direct naar de kern met je gaan.

Luisterend oor nodig vanwege psychisch geweld? Start met chatten.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp Lady's Linked