De NPS 'relatie'

De NPS’er zal in het begin jouw goede eigenschappen spiegelen, op die manier denk jij dat jullie goed bij elkaar passen. Door dit spiegelen lijkt alles ook heel mooi. Op een enkel meningsverschil na gaat het dus ‘goed’. Door dit effect vergeef je de NPS’e

De NPS’er zal in het begin jouw goede eigenschappen spiegelen, op die manier denk jij dat jullie goed bij elkaar passen. Door dit spiegelen lijkt alles ook heel mooi. Op een enkel meningsverschil na gaat het dus ‘goed’. Door dit effect vergeef je de NPS’er dan ook snel voor kleine opmerkingen of vervelende gedragingen. Op het moment dat je volledig in de greep van de NPS’er zit zullen de eerste diepte dalen volgen. Uiteraard krijg jij de schuld van die momenten en ga jij je aanpassen. Het lijkt dan weer even ‘goed’ te gaan om vervolgens weer een dieptepunt mee te maken in de vorm een uitbarsting of stilte behandeling. 

9cccb6beabdbb5c43df9a77f48e4222a.jpegAanpassen en terug naar hoe het was

Omdat je graag terug wilt naar de beging situatie zul je proberen om de ‘relatie’ te redden. Hier maakt de NPS’er gretig gebruik van door het slachtoffer te spelen of door valse excuses aan te bieden en betere tijden te beloven. De waarheid is, het begin komt nooit terug omdat het grofweg niet bestaat. Alle goede momenten zijn gespeeld en zijn bedoeld om jou vast te houden. Het herkennen van dit relatie patroon is heel moeilijk, zeker als je er midden in zit. “Houden van” bestaat niet omdat de empathie ontbreekt. De relatie is dus nooit echt geweest.

Dramadriehoek & reddersrol

Het aanpassen en redden is onderdeel van de dramadriehoek. Hoe sneller je dit ziet hoe eerder je eruit kunt stappen.

Meer informatie