Narcistisch slachtoffer syndroom

Het narcistisch slachtoffer syndroom(NSS) houd in dat je klachten/symptomen ervaart van narcistische mishandeling. Deze symptomen worden vaak aan een verkeerde oorzaak toegewezen waardoor deze term nog niet zo bekend is. In veel gevallen worden de symptom

Het narcistisch slachtoffer syndroom(NSS) houd in dat je klachten/symptomen ervaart van narcistische mishandeling. Deze symptomen worden vaak aan een verkeerde oorzaak toegewezen waardoor deze term nog niet zo bekend is. In veel gevallen worden de symptomen zelfs tegen je gebruikt. Alles wat jij ervaart aan je partner als moeilijk komt omdat jij niet de makkelijkste bent met al je klachten. Dus eigenlijk zegt je partner dat jij de oorzaak bent van hoe je partner zich naar jou gedraagt. Waarschijnlijk krijg je zelfs te horen dat je vooral aan jezelf moet werken want met die klachten van jou leven is lastig. Dit is uiteraard de omgekeerde wereld.

Tevens zorgen de klachten van narcistische mishandeling er ook voor dat je puur op die klachten hulp zoekt voor jezelf. Als je klachten niet erkend worden als het narcistisch slachtoffer syndroom wordt er niet aan de oorzaak gewerkt en denk je al helemaal dat het aan jou ligt. Zo raak je steeds verder van huis en ga je van therapie naar therapie. Niets lijkt te helpen. De echte oorzaak zit hem uiteraard in de relatie. Zolang je de relatie in stand houd zullen de klachten blijven.

De 4 herkenningspunten van het Narcistisch slachtoffer syndroom:

  1. Gevoelloosheid -> Kwaliteit = Hoog Sensitief Persoon (HSP)
  2. Je hebt problemen met voelen. Je gevoel kan er niet meer uit of je kunt er zelfs niet meer bij. Dit geeft een soort doods, leeg gevoel van binnen. Het is een beschermingsmechanisme van je lichaam om te overleven in de situatie.
  3. Het zoeken naar erkenning -> Kwaliteit = Zorgzaam
  4. Omdat je dit hard nodig hebt en niet ontvangt probeer je dit op alle mogelijke manieren als nog te krijgen. Het nadeel is dat zich dit negatief voor je uitwerkt omdat je overmatig gaat zorgen voor anderen, overdreven aardig probeert te zijn en te veel bezig bent met je eigen uiterlijk. Dit komt allemaal voort uit jezelf niet goed genoeg vinden. Je voelt je veel schuldig omdat je denkt dat je er niet genoeg voor anderen bent. In werkelijkheid is het niet nodig om je zo in te zetten want vanuit jezelf als persoon geef je genoeg en is die balans er vanzelf. Je hoeft iets niet te “verdienen” om het te krijgen.
  5. Klachten vanuit wrok -> Kwaliteit = sterke persoonlijkheid
  6. Er zijn een aantal veel voorkomende klachten die je kunt oplopen:
  7. Prikkelbaarheid – verhoogde bloeddruk – hartklachten – frustraties en ongeduld
  8. Je bent je constant aan het verzetten tegen de werkelijkheid en in constante paraatheid. Waar dit dus werkelijk vandaan komt is “wrok”.
  9. Angst en depressie/Burn-out -> Kwaliteit = Focus en doorzetter
  10. Slapeloosheid of moeite met in slaap vallen of wordt vaak wakker, nachtmerries, verandering in eetgedrag (anorexia, boulimia, NAO), destructief gedrag, hopeloosheid en een gevoel van constante onheil is de uiting van je lichaam dat het te veel wordt. De geestelijke marteling van jezelf is te veel en niet meer te dragen waardoor de klachten zich lichamelijk uiten. Zodra de geestelijke marteling stopt verdwijnen de klachten vanzelf. Dit gebeurd vanuit de manipulatie die gaande is in je hoofd/gedachten. Je hebt verkeerde overtuigingen aangenomen als waarheid.

Herstellen van narcistisch slachtoffer syndroom

Bij het herstellen ga je van de klacht naar kwaliteit.

De eerste stap naar herstel is het verbreken van het contact met de narcist. Zit je in een relatie, dan kun je deze het beste goed voorbereid verbreken en je te wapenen voor de komende strijd.

Vervolgens is hulp geen overbodige luxe bij je herstel aangezien er veel los komt en je door heel veel emoties zal gaan. In het begin kan het fijn zijn om er veel over te praten en dit te ondersteunen met een ontspanningsbehandeling. Dit kan ook met energetische therapie. Kies in ieder geval het geen wat bij jou past en een therapeut die specialist is op dit vlak zodat je klachten goed begrepen worden en dat er echt aan de oorzaak gewerkt kan worden.

Inzichten verkrijgen over narcisme en wat er nu precies gebeurd is werkt ook zeer goed bij de werking en het herstel. Zelf kun je hierin stappen zetten door er veel over te lezen. Je zal vele situaties uit relatie gaan begrijpen en jezelf daardoor beter kunnen vergeven want schuldgevoel is een behoorlijk punt.

Sta jezelf toe weer te voelen en de emoties allemaal te doorleven hoe eng dit ook is. De emoties laten je zien dat je weer mens kunt zijn met gevoel en dat je er weer bent. Aan het eind van deze emoties is er echt weer licht. Gun jezelf ook de tijd! Het hoeft niet in 1x.

1 van de grootste leerpunten voor slachtoffers van narcistische mishandeling is het stellen van grenzen.

Auteur Nikita Lumet