Scheidingshulp bij NPS (Narcisme)

 1. Wat is er al vastgelegd: Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn een heleboel (financiële) zaken wettelijk geregeld als je gaat scheiden. Lees deze brochure van de Rijksoverheid. Hier vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Kijk – als je samenwoont en uit elkaar gaat – in je samenlevingscontract welke afspraken je hebt gemaakt.
  • Bij NPS: Zorg dat je alle belangrijke papieren veilig stelt en dat je je goed voorbereid op wat er gaat komen. Zoek uit waar je recht op hebt en wees vooral heel zakelijk. Schakel direct een advocaat in om alles goed op papier te krijgen die tevens verstand heeft van narcisme.
 2. Partneralimentatie: Bij scheiding na een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft de ene ex-partner soms recht op partneralimentatie. Dit kan zo zijn als de een meer verdiende dan de ander. Samenwonenden betalen geen partneralimentatie als ze uit elkaar gaan. Meer informatie over partneralimentatie.
  • Bij NPS: Zorg dat je dit goed (laat) berekenen en dat je advocaat dit meeneemt in de stukken naar de rechtbank.
 3. Verdeel je pensioen: Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, heeft de een in principe recht op de helft van het pensioen van de ander dat is opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Geef de scheiding door aan je pensioenfonds. Dat zorgt dan dat het pensioen wordt verdeeld. Als jullie samenwoonden, dan hoef je je pensioen niet te verdelen. Geef wel aan je pensioenfonds door dat je geen partner meer hebt. Lees meer over pensioen en scheiden.
  • Bij NPS: Zorg dat de uitkomst op papier staat.
 4. Gezamenlijke woning?: Neem contact op met de hypotheekverstrekker of de verhuurder Als je samen met je ex-partner een koophuis hebt, en één van jullie blijft in het huis wonen, dan moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Dit gebeurt uiteindelijk bij de notaris, maar je moet contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Als het huis meer of minder waard is geworden, dan deel je de winst of het verlies. Lees bij Vereniging Eigen Huis waar je nog meer aan moet denken als je met je ex-partner een huis hebt. Woonden jullie in een huurwoning? Kijk dan in het huurcontract wat je moet doen in het geval van een scheiding.
  • Bij NPS: Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen en maak duidelijke afspraken. Neem iemand mee naar de gezamenlijke gesprekken als die gevoerd moeten worden.
 5. Check de gevolgen voor je belastingaangifte en – teruggave Uit elkaar gaan, kan gevolgen hebben voor het fiscaal partnerschap. Het is dan verstandig om voorlopige teruggave aan te vragen of je voorlopige teruggave te wijzigen via de Belastingdienst. Betaal je partneralimentatie, dan kun je deze aftrekken van je aangifte. Meer weten over de wijzigingen bij de Belastingdienst wanneer u gaat scheiden? Check dan ook volgende pagina: www.belastingdienst.nl/scheiden met onder andere een interactieve video.
  • Bij NPS: Doe de aangifte met iemand die er verstand van heeft en bekend is met narcisme zodat die persoon kan inspelen op fouten hierin door je toekomstige ex.
 6. Heb je recht op toeslagen?: Als je uit elkaar gaat, kan het zijn dat je recht hebt op toeslagen. Ga naar berekenuwrecht.nl om te kijken of dit voor jou geldt. Als jij of je ex-partner al toeslagen ontving, dan moet je het feit dat je uit elkaar bent doorgeven aan de Belastingdienst (dit hoeft alleen bij samenwonen; bij huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente het door aan de Belastingdienst).
  • Bij NPS: Zorg dat alles op papier staat zodat je weet welke toeslagen jou toekomen.
 7. Maak een nieuwe begroting: Als gevolg van je scheiding verandert je financiële situatie waarschijnlijk drastisch.
  • Maak een nieuw overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit kan met het Persoonlijk Budget Advies.
  • Verdeel de gezamenlijke rekeningen.
  • Maak een lijst van (gezamenlijke) rekeningen en noteer het saldo op deze rekeningen op de datum dat je gaat scheiden.
  • Bepaal wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen worden opgeheven.
  • Vraag bij je bank na hoe je de rekeningen op één naam zet.
  • Check ook welke automatische betalingen en incasso´s jullie hebben zet deze stop of pas ze aan als dat kan.
   • Bij NPS: Maak screenshots van het saldo zodat je bewijs hebt van wat er op stond. Op die manier sta je sterker in de rechtszaak indien je toekomstige ex geld eraf haalt.
 8. Welke verzekeringen hebben jullie samen?: Maak een lijst van alle verzekeringen en bepaal per verzekering wat er moet gebeuren. Soms is het voldoende om de naam op de verzekering te veranderen. Maar in andere gevallen – vooral bij levensverzekeringen – is het ingewikkelder. Lees hier waar je aan moet denken en wie je moet informeren.
  • Bij NPS: informeer zelf bij alle verzekeraars wat je moet doen en voer dit direct uit. Op die manier weet je zeker wat er op jouw naam staat en kom je niet voor verrassingen te staan.
 9. Verdeel bezittingen en schulden: Maak afspraken over het verdelen van gezamenlijke bezittingen en schulden. Hier vind je tips voor het verdelen van de inboedel.
  • Bij NPS: Maak direct een lijst van de inboedel en maak zelf een verdeling. Dit punt kan een behoorlijke strijd opleveren dus is het goed om hier rustig naar te kijken wat je wilt.
 10. Leg je afspraken vast in een echtscheidingsconvenant: De afspraken die je maakt kun je vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Maak hiervoor een echtscheidingsplan. Dit kun je ook gebruiken als je samenwoonde. Bij een echtscheiding en geregistreerd partnerschap met kinderen beslist de rechter uiteindelijk over de scheiding. Als je hulp nodig hebt van een advocaat of mediator, kun je terecht bij de Vereniging van Familierechtadvocaten. Je kunt ook gebruik maken van de diensten van een financieel echtscheidingsadviseur (rfea.nl). Het ontbinden van een samenlevingscontract gebeurt meestal bij een notaris.
  • Bij NPS: Vaak wordt hier niet aan gehouden of heel moeilijk over gedaan. Een rechter is meestal noodzakelijk.
 11. Kinderalimentatie: Totdat je kinderen 21 jaar zijn, heb je onderhoudsplicht. Tot en met hun 18e heb je te maken met kinderalimentatie. Je kunt met je ex-partner de hoogte van de alimentatie bepalen. De rechter stelt het bedrag uiteindelijk vast. Lees meer over kinderalimentatie op Rijksoverheid.
  • Bij NPS: Zorg dat je dit goed (laat) berekenen en dat je advocaat dit meeneemt in de stukken naar de rechtbank.
 12. Ouderschapsplan: Als je samen kinderen hebt, moet je verplicht een ouderschapsplan maken, waarin je afspraken opschrijft die je met je ex-partner maakt over de kinderen. Bijvoorbeeld over wie wat betaalt en over kinderalimentatie. Als je hier hulp bij nodig hebt van een advocaat of mediator, kun je terecht bij de Vereniging van Familierechtadvocaten.
  • Bij NPS: Dit is bijna niet te doen. Scheiden zonder ouderschapsplan is ook mogelijk. Dit kan een uitkomst bieden als het niet lukt. Vaak is ouderschapsbemiddeling wel een middel wat standaard door de rechter wordt opgelegd in eerste instantie. Helaas zonder resultaat.
 13. Inkomensregelingen: De tegemoetkomingen voor schoolkosten, heffingskortingen, kindgebonden budget en huurtoeslag gaan naar één ouder. Hetzelfde geldt voor de kinderbijslag. Neem afspraken die je hierover maakt op in het ouderschapsplan.
  • Bij NPS: Als jij de verzorgende ouder bent vraag je dit gewoon aan voor jezelf.
 14. Co-ouderschap: Als je kiest voor co-ouderschap, vind je hier een aantal praktische tips.
  • Bij NPS: Co-ouderschap is meestal niet te doen en totaal niet realistisch. Probeer tot alleen een omgangsregeling te komen.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp Lady's Linked