Vechtscheiding of een pestscheiding?

Wat is een vechtscheiding en waarom dekt dit de lading vaak niet?

Vechtscheiding of toch niet?

Je hoort het veel, de vechtscheidingen waar kinderen de dupe van worden. De ex-partners zijn boos en zetten hun vuile was buiten en gaat dit allemaal ten koste van de kinderen. Er wordt een beroep op de ouders gedaan om het gevecht te stoppen in het belang van de kinderen. Uiteraard willen de meeste ouders dit wel, alleen is dit gewoonweg een onmogelijk vraag als het gevecht eenzijdig is.

Vanuit boosheid kunnen beide ex-partners inderdaad in gevecht blijven, maar stel nu dat dit nu niet het geval is. Waar 2 vechten hebben 2 schuld gaat niet altijd op. En daarbij de lieve vrede bewaren waar de kinderen bij zijn is een nobel streven maar vergeet daarbij niet dat kinderen echt wel voelen wat er speelt en die spanning dus ook gewoon ervaren. Dus buiten alle gevallen waarbij een vechtscheiding ontstaat vanuit boosheid en er verder geen problematiek onder ligt is uitpraten zeker een goed plan.

Maar laten we eerlijk kijken naar de oorzaak van deze vechtscheidingen en kijken wat er echt speelt. Want aan de hand van de oorzaak kunnen we pas echt bepalen wat er nodig is om hieruit te komen.

De pestscheiding

In het geval van een pestscheiding is het gevecht eenzijdig en wat je ook doet, het wordt er niet beter op. Vaak wordt er als oplossing aangedragen om beter met elkaar te leren communiceren, de emoties uit te spreken en de boosheid te laten gaan. Helaas bestaat er in het geval van een pestscheiding geen goede communicatie en is het juist het doel van de ex-partner om de ander uit de tent te lokken. In dit geval spreken we dus niet van een vechtscheiding maar een pestscheiding. Waarom dit gedrag vertoont wordt komt door persoonlijkheidsproblematiek.

Hulpverlening die hierbij ingezet wordt zoals mediation helpt niet omdat er daarbij vanuit gegaan wordt dat beide partijen goed willen communiceren in het belang van hun kind. Helaas is dit absoluut niet het doel van iemand met een persoonlijkheidsproblematiek. Indien de mediator op de hoogte is van deze problematiek kunnen er wel knopen doorgehakt worden, maar het onderliggende patroon zal nooit wijzigen.

Oplossing bij een pestscheiding

De oplossing is vrij simpel maar wel drastisch en is dus niet zomaar een eerste keuze omdat je daarvoor wel lef nodig hebt.

Stop de communicatie. Zorg voor een zakelijke communicatie per email met daarin alleen de nodige feiten en afspraken en wat je nodig hebt. Zorg dat je geen ‘live’ gesprekken aan hoeft te gaan en neem zoveel afstand als je maar kunt. En als er kinderen bij zijn, focus op hun en niet op je ex-partner. Houd het kort, zonder emotie en ga niet in gesprek. Dat voelt onnatuurlijk maar houd het stress niveau laag en de spanning dus ook. Dit is het beste voor jou en voor je kinderen.

Waarom? Omdat ‘normale’ communicatie niet werkt en alleen maar stress veroorzaakt. Niet doen dus. Tijdens een verplicht opgelegd gesprek kun je het beste de ‘kleurloze steen methode‘ inzetten inclusief de tips uit ‘Als communiceren niet lukt‘.

Heb je het idee dat je in een ‘pestscheiding’ zit? Kijk dan of het onderliggende patroon herkenbaar is zodat je weet waar je aan toe bent. Eventueel kun je een gratis buddy of begeleider aanvragen via Lady’s Linked.

Luisterend oor nodig vanwege psychisch geweld? Start met chatten.

4 comments

 1. Miriam Goes - Beantwoorden

  Wat een heldere korte uitleg over deze problematiek die door de meeste professionals als heel complex wordt ervaren, terwijl het, als je eenmaal weet hoe het werkt, niet moeilijk is om het te signaleren. Helaas zijn veel professionals (Veilig Thuis, SAVE, buurtteams)niet bij machte om dit te signaleren, laat staan het juiste beleid toe te passen waardoor ze kinderen (en hun gezonde ouder)alleen maar weer terug in de (mishandelings)hoek duwen. Zeer ernstig! Met Neutraal Ouderschap bieden we een aanvullend beleid aan. Het is te hopen dat de maatschappij er van doordrongen raakt dat dit een ernstige problematiek is waar oplossingen voor zijn! Dank je wel voor dit heldere artikel.

   • Miriam Goes - Beantwoorden

    Zeker! en voor slachtoffers is het allereerst heel helpend om inzicht te krijgen in de situatie waar ze in zitten, anders weet je echt niet wat je overkomt en ga je aan jezelf twijfelen. Erkenning en inzicht is de start van herstel, denk ik.

 2. Natalie - Beantwoorden

  Mijn vader had van die cynische opmerkingen bij het onderwerp echtscheiding: “Als ze verliefd zijn, kunnen ze elkaar wel opeten. Een paar jaar later vreten ze elkaar op”, was er zo een. Het wijst op het totale onvermogen bij een vechtscheiding, in de gaten te houden hoe het ooit allemaal begonnen was.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp Lady's Linked