Verschil magnetiseren en reiki

Verschil tussen magnetiseren en reiki

Er wordt aan mij vaak gevraagd of ik magnetiseer of dat ik reiki gebruik tijdens mij energetische behandeling. Ondanks dat ik ooit als reikibehandelaar ben begonnen merk ik nu duidelijk dat ik eigenlijk meerdere methoden combineer tot een eigen methodiek. Toch hieronder het verschil tussen de twee.

Een aantal bronnen bestempelt magnetiseren als een gave en reiki als iets wat je kunt leren. Dit staat weer haaks tegenover de workshops die gegeven worden om het magnetiseren te leren. Want als het alleen een gave zou zijn kun je dit dus niet leren.

En weer andere bronnen bestempelen magnetiseren als het gebruik van alleen de eigen energie en reiki als universele energie via het kanaal van de behandelaar.

Ik heb hierbij het idee dat het ego van de auteur spreekt om zijn methode boven de ander te plaatsen. Ook wordt er aangegeven dat zijn eigen methode meer spiritualiteit heeft, dit bevestigt het alleen nog maar meer.

Na het bekijken van meerdere bronnen op internet en afgaand op mijn eigen gevoel is de conclusie dat bij het magnetiseren de eigen (overtollige) energie(fluïdum) wordt gebruikt en dat deze constant aangevuld dient te worden. Er kan zowel energie toegevoegd als wegtrokken worden van de cliënt. Er dient op een juiste manier te worden afgestemd om het eigen energiereservoir niet uit te putten. Bij magnetiseren heb je de kans dat je de klachten bij jezelf naar binnen haalt als je niet goed grondt.

Bij reiki ben je een kanaal voor de universele energie en put je jezelf nooit uit omdat je je eigen energiereservoir niet wordt aangesproken. De energie wordt voornamelijk aangevuld. Tevens zijn er leefregels volgens de filosofie van Usui (de Japanner die reiki bekend heeft gemaakt in de vorige eeuw). In beide gevallen dien je aanleg te hebben en over voldoende gevoeligheid te beschikken om met je handen te kunnen werken. Deze aanleg komt voort uit je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Aangezien alles energie is en uit dezelfde bron komt, is dit bij beide gelijk. Het zelfhelende vermogen van het lichaam wordt in beide gevallen aangesproken. Het is een verschil in methodiek en toegevoegde filosofie.

Binnen de methodiek is er ook nog een verschil in aanraking. Bij reiki worden de handen meestal opgelegd tenzij de cliënt dit niet wilt. Bij Magnetiseren worden de handen niet standaard opgelegd en vooral gebruik gemaakt van strijkbewegingen.

Samenvattend zou je het zo kunnen stellen:

Magnetiseren is de afstemming en het gebruik van de eigen (overtollige) energie welke aangevuld dient te worden vanuit de bron van de universele energie. Energie kan zowel toegevoegd als weggenomen worden. Reiki is een universele energie die je doorgeeft waarbij jij zelf als kanaal fungeert. Daarbij zijn er leefregels opgesteld die als toegevoegde filosofie dienen.

Mijn persoonlijk ervaring is dat iedere methode weer een toevoeging is aan je eigen persoonlijke groei/ontwikkeling als therapeut.

We weten nu dat er universele energie bestaat en dat wij als kanaal kunnen fungeren. Hoe zuiver dit kanaal is ligt aan het ego van die persoon.

Ik zou tot slot willen meegeven dat je altijd je eigen werkwijzen kunt ontwikkelen die het best bij jou past. Sta open voor verschillende invalshoeken, oordeel niet maar ervaar.

Mocht je interesse hebben in energetische therapie, kijk dan bij Therapeut Bianca Gelderblom.

3 comments

 1. Wim Donders - Beantwoorden

  Hoi Nienke,
  Je bent grondig gaan zoeken naar het verschil tussen magnetiseren en reiki. Ik vind het een goed stuk. Van de andere kant vind ik het theoretische verschil ook niet zo belangrijk. Ik ben reikimaster en heb afgelopen juni mijn diploma gehaald in therapeutische massage bij het IVS in Dordrecht. Bij het eindexamen massage poneerde ik de stelling dat het bij massagetherapie, reiki en gesprek gaat om het in balans brengen van de energie. De externe examinator vroeg me wat ik verstond onder energie. Ik heb hem geantwoord dat ik die vraag niet relevant vond. Als ik werk, dan voel ik de energie en ik heb het niet nodig om daar een definitie van te geven. Ik heb het zo duidelijk verteld dat hij er genoegen mee nam en niet meer doorvroeg. Ik heb toen maar niet aangeboden om hem te laten voelen wat energie is; ik moest mijn beoordeling nog krijgen.
  Zo vind ik het verschil tussen reiki en magnetiseren ook niet zo relevant. Als je bezig bent, voel je waarschijnlijk dat het werkt. Ook is het niet zo dat de reiki-energie altijd aangevuld wordt. Ik heb bij reiki wel eens vervelende ervaringen opgedaan en daarover toen een artikel gepubliceerd. Als je het wilt lezen, dan vraag er maar om.
  Succes met je werk. Wim Donders

 2. Carin ten Berge - Beantwoorden

  Mij is gezegd geworden, dat je met magnetiseren. energie van je zelf weggeeft En dat reiki als een cirkel werkt m.a.w. je geeft.en je krijgt

  • Nienke Buiskool Leeuwma - Beantwoorden

   Klopt, dat wordt je inderdaad verteld bij een Reiki cursus. Nu is alleen de vraag waardoor je energie weggeeft, wanneer je dat dan doet en of dat met de methode te maken heeft of misschien wel met dat je niet goed geaard bent. In mijn ervaring met vele behandelingen ben ik van mening geworden dat het in alle gevallen ligt aan je eigen aarding en niet zozeer aan de methode. Iedereen kan zijn aarding verliezen en daarmee geraakt worden in zijn eigen energie.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp Lady's Linked